Petoro ble sammen med Faroe Petroleum tildelt prisen "årets forretningsutvikler" under Rystad Energys "Gullkronen 2012" som samlet 300 industrifolk i Oslo. Prisen ble gitt for byttehandelen som Petoro og Faroe inngikk i fjor, der Petoro overtok Faroes 30 prosent i Maria-funnet i Norskehavet mot at Faroe fikk andeler i en rekke mindre felt som er i produksjon.
Ida Veland, Faroe Petroleum; Ragnar Sandvik, Petoro; John A. Olaisen, Carnegie; Arne Gulbrandsen, Rystad Energy. Foto: www.fotograflillian.no
Avtalen er blitt sett på som et godt eksempel på en vinn-vinn-handel. Petoro forvalter en stor og godt moden portefølje av eierandeler i modne felt og hadde interesse av å tilegne seg eierandeler som kan bidra til økt fremtidig produksjon. Faroe på sin side sitter på en mer umoden portefølje av letelisenser og hadde interesse av å få produksjon og inntekter på et tidligere tidspunkt enn det Maria-funnet kunne levere.
"Handelen vi gjennomførte ble lagt merke til i næringen, og mitt inntrykk er at den ble sett på som logisk og fornuftig for begge selskapene. Denne prisen er en hyggelig bekreftelse av et slikt inntrykk", sier Ragnar Sandvik som var Petoros forhandlingsleder, og som sammen med økonomidirektør Marion Svihus var i Wallmans Salonger for å motta prisen.
Svihus gir ros til Sandvik og hans team for vel gjennomført arbeid. Hun minner om at handelen med Faroe ikke innbærer en ny stor aktivitet fra Petoros side i forhold til kjøp, salg eller bytte av eierandeler. Men hun legger til at denne avtalen viste at når forholdene ligger til rette for det og det er åpenbare gevinster for begge parter, så er det mulig også for Petoro og SDØE å gjøre slike avtaler.
Også æresprisen under Gullkronen 2012 har relevans til SDØE, ettersom den gikk til Hans Henrik Ramm for å ha stått bak ideen om Statens direkte økonomiske engasjement i 1983. Ramm var som statssekretær under Willoch-regjeringen sentral i den politiske dragkampen som stod om Statoils vekst og statens kontroll med oljepengene. Kampen endte i et historisk oljekompromiss i Stortinget som blant annet innebar etablering av SDØE.
Øvrige Gullkrone-priser innen undersøkelse og produksjon ble tildelt Core Energy som årets nykommer, Statoil som årets leteselskap, Knarr (BG) som årets prosjektutvikler og Troll (Statoil) som årets feltoperatør. Priser for beste prestasjoner innen oljeservice ble tildelt i-Tec som årets nye foretak, EMGS som årets "globetrotter" og FMC Technologies for årets forretningssuksess.
THE JURY'S REASONING:
The winner of the Business Developer Award has been involved in a transaction that demonstrated creativity and that has surprised the market in a positive way. The deal reflects both seller and buyer perspectives and shows active steps to high grading of asset portfolios. A company with a very mature portfolio has through an attractive discovery gained foothold in an area with high activity level going forward. This company has also been able to divest non-core fields, that is fields with the least net production and resources. The other company has made a deal that could be regarded as a “Company maker” by moving from exploration success to producing fields. Compared to the seller, these fields significantly build the portfolio and lift cash flow.