Et felt av denne størrelsen gir store muligheter, men også utfordringer med hensyn til valg av utbyggingsløsning. Vår ambisjon er å sikre et konsept som gir robusthet og fleksibilitet for å sikre maksimal verdiskaping over feltets levetid. Vi har lært at elementer som tilstrekkelig dekksareal, muligheter for mange brønner, tilstrekkelig trykkstøtte og tidlig tilrettelegging for avanserte utvinningsmetoder (EOR), er kritiske byggesteiner fra starten av. Nettopp med tanke på ivaretakelse av fremtidige muligheter, er vi godt fornøyde med konseptvalget for Johan Sverdrup som ble gjort i februar.
��
NORDOMRÅDENE: FREMME HELHETLIG UTVIKLING
Barentshavet er i dag preget av høy aktivitet, stort mangfold med 17 operatører - men også varierende leteresultater. Med deltagelse i hele 27 lisenser er vi opptatt ikke bare av verdiskaping på enkeltprosjekter, men også av områdesynergier hvor etablering av infrastruktur for olje og gass står sentralt.
Partnerne i Johan Castberg-lisensen har arbeidet for å robustgjøre konseptet, slik at lønnsomheten bedres. Dette er en viktig oppgave ikke bare for selve feltutbyggingen til havs, men også for å kunne bidra til en større områdeløsning i Barentshavet gjennom en ilandføring av oljen. En slik ilandføring med tilhørende oljeterminal kan være første byggestein for å gjøre funn i nye områder, som for eksempel Hoop, lønnsomme å bygge ut.
BEHOV FOR ENDRING
Det er umulig å reflektere over 2013 uten å ta med den klare erkjennelsen at kostnadsutviklingen i bransjen generelt og på norsk sokkel spesielt har vært så kraftig at den nå ikke bare er til hinder for å hente ut de siste dråpene av modne eller marginale felt, men faktisk truer utvikling av nye felt som vi tidligere antok hadde solid lønnsomhet. Her må både oljeselskaper, leverandører og myndigheter ta ansvar for å snu hver stein i jakten på forenklinger, effektivisering og rimeligere løsninger, uten å øke risiko.