SDØE-ordningen ble opprettet med virkning fra 1985. Ordningen innebærer at staten deltar som direkte investor i petroleumsvirksomheten på norsk sokkel slik at statskassen direkte og utenom det alminnelige systemet for beskatning av petroleumsinntekter, oppebærer inntekter og utgifter forbundet med SDØEs andeler. Petoro opptrer som rettighetshaver for statens andeler i utvinningstillatelser, felt, rørledninger og landanlegg og skal ivareta porteføljen på et forretningsmessig grunnlag.
Utviklingstrekk i omgivelsene
Den globale økonomiske veksten var moderat i 2015 og litt svakere enn forventet. Moderat vekst kombinert med betydelig fall i oljepris har bidratt til økt oljeetterspørsel, men produksjonen har økt mer enn etterspørselen og resultert i svekket markedsbalanse og forsterket press på oljeprisen. Lageroppbyggingen har vært betydelig og var ved slutten av året rekordhøy. OPEC besluttet i november å videreføre sin beslutning fra 2014 om å ikke tilpasse produksjonsnivået. Prisen (Brent) har gjennom året falt til 37 USD per fat, tilnærmet en halvering fra toppnoteringen på 66 USD per fat i mai 2015. I tillegg har volatiliteten i markedet vært høy. Gjennomsnittsprisen for SDØE-porteføljen ble 53 USD per fat, mot 99 USD per fat i 2014. Svakere norsk krone har redusert inntektsnedgangen i norske kroner. Gjennomsnittsprisen i norske kroner ble 420 kroner per fat, 197 kroner lavere enn i 2014.
Etterspørsel etter gass i Europa økte noe i 2015, bl.a. som følge av kaldere vinter enn i 2014, men gass utsettes fremdeles for økt konkurranse fra fornybar energi, kull og konsekvenser av energieffektivisering. Europeisk egenproduksjon av gass falt ytterligere i 2015, forsterket av redusert nederlandsk produksjon som følge av tekniske utfordringer på Groningen-feltet. Økt import fra Russland, Norge og LNG kompenserte for den fallende egenproduksjonen. Gasseksporten var rekordhøy fra Norge i 2015. Robust forsyning og fallet i oljepris har bidratt til redusert gasspris gjennom året, men svakere norsk krone har motvirket effekten av fallende priser. Gjennomsnittlig oppnådd gasspris for porteføljen ble 2,14 kroner per Sm³ i 2015 mot 2,23 kroner per Sm³ i 2014.
På klimatoppmøtet i Paris i desember 2015 ble det oppnådd enighet om en internasjonal klimaavtale med en klar ambisjon om å redusere de globale utslippene av klimagasser. Dette bidrar til økt usikkerhet på etterspørselssiden.
Det er også betydelig press på olje- og gassnæringen for å redusere totale utslipp i forbindelse med produksjon av olje og gass og det innebærer at industrien må utvikle lavutslippsløsninger og øke energieffektiviteten.
Olje- og gassindustrien er inne i en betydelig omstilling. Situasjonen er preget av stor usikkerhet om fremtidig oljeprisutvikling, lønnsomhet og konkurransedyktighet. Både i Norge og internasjonalt er bransjen preget av investeringsreduksjoner og nedskalering av aktivitetsnivå, noe som reflekteres i redusert tilfang av nye prosjekter.
Innsatsen for kostnadsreduksjoner og høyere effektivitet har økt gjennom 2014 og 2015. Behovet for rask bedring av kontantstrømmen har videre vært rettet mot redusert aktivitet, kost/nyttevurdering av tiltak, forenkling og standardisering av løsninger og arbeidsprosesser, bedre planlegging og reforhandling av rater i kontraktene. Tiltakene som har vært satt i verk har hatt stor effekt på enkelte områder, for eksempel innen boring og feltkostnader. Det er fortsatt stort potensial for ytterligere effektivisering gjennom ny teknologi, bedre samarbeid mellom aktørene og nye driftsmodeller. Dette er tiltak som vil kreve lengre tid til å identifisere og gjennomføre, da dette krever en betydelig endring i måten industrien arbeider på.
Pågående effektivisering og initiativer for å redusere kostnadsnivå i bransjen er avgjørende for å forbedre lønnsomheten både på kort og lang sikt. Større vekt på økonomisk robusthet utfordrer lønnsomhet og løsningsvalg i prosjektene. Omfanget av og hastigheten på dette forbedringsarbeidet påvirker Petoros mulighet for å realisere verdipotensialet i porteføljen, både når det gjelder modne felt og nye mulige feltutviklinger.
Resultatsammendrag SDØE
De økonomiske resultatene for SDØE i 2015 er sterke, til tross for vesentlig lavere råvarepriser enn i 2014. Årsresultatet i 2015 var 89 milliarder kroner, 31 milliarder kroner lavere enn i 2014. Kontantstrøm til staten var 94 milliarder kroner i 2015, 15 prosent lavere enn i 2014 til tross for en halvering av oljeprisen i dollar fra 2014 til 2015.
Svekket kronekurs bidro til å holde inntektene oppe målt i norske kroner. Gassinntektene utgjør en stadig viktigere del av SDØE-inntektene. Relativt stabile gasspriser sammen med økt salg opprettholdt en god inntjening fra gass. Total produksjon var 1,068 million fat oljeekvivalenter (o.e.) per dag, om lag syv prosent høyere enn i 2014, hovedsakelig på grunn av høyere regularitet og ferdigstillelse av flere brønner. I tillegg ble noe gassproduksjon flyttet fra 2014 til 2015. Årets salg var lik produksjonen.
Totale investeringer i 2015 var 28 milliarder kroner, som er 8 milliarder kroner lavere enn i 2014. Nedgangen var som forventet og skyldes i hovedsak lavere utbyggings- og driftsinvesteringer som følge av redusert prosjektaktivitet.
Ved utgangen av 2015 var porteføljens forventede gjenværende olje-, kondensat-, NGL- og gassreserver 6 276 millioner fat o.e. Dette er 130 millioner fat o.e. høyere enn ved utgangen av 2014, hensyntatt årets produksjon og nye reserver. Økningen av reserver i SDØE-porteføljen tilskrives i all hovedsak beslutning om utbygging av Johan Sverdrup.
Bokførte eiendeler var 248 milliarder kroner per 31. desember 2015. Eiendelene består av driftsmidler tilhørende feltinstallasjoner, rør og landanlegg samt kortsiktige kundefordringer. Eiendelene har vært gjenstand for nedskrivningsvurderinger som følge av lave oljepriser. Om lag 5 milliarder kroner er nedskrevet i 2015. Egenkapitalen var ved årets slutt 161,5 milliarder kroner.
Virksomhetens hovedaktiviteter i 2015
Ved utgangen 2015 besto porteføljen av 174 utvinningstillatelser, åtte færre enn ved inngangen til året. I januar 2016 mottok Petoro andeler i 13 utvinningstillatelser til forvaltning gjennom Tildeling i forhåndsdefinerte områder (TFO 2015).
Selskapets strategi ble sist revidert i 2013 og de vesentlige elementene har vært fokus på modne felt, feltutvikling og nordområdene. Styret valgte høsten 2015 å sette i gang en ny strategiprosess som planlegges avsluttet i løpet av første halvår 2016.
Produksjon fra de modne oljefeltene dominerer fortsatt oljeproduksjonen i SDØE-porteføljen. Feltene Troll, Åsgard, Oseberg, Heidrun, Snorre og Gullfaks sto for om lag 60 prosent av den totale væskeproduksjonen.
Vel 70 prosent av gassproduksjonen kom fra feltene Troll, Ormen Lange og Åsgard. Ny kapasitet ble introdusert i 2015 ved at Åsgard havbunnskompresjon, Valemon, Oseberg Delta 2, Troll gasskompresjon og Eldfisk II ble satt i produksjon. I tillegg ble Gullfaks våtgasskompresjon installert i løpet av året, men ikke satt i produksjon.
I tråd med strategien fortsatte arbeidet i 2015 med å realisere reservegrunnlaget og tilleggsressursene i de modne feltene med spesiell innsats rettet mot feltene Snorre, Heidrun og Oseberg.
Med dagens høye kostnadsnivå og lave råvarepriser har selskapene på norsk sokkel stor oppmerksomhet på å bedre lønnsomhet og kontantstrøm. Petoro erfarer at kortsiktige hensyn brytes mot de langsiktige. Det er derfor utfordrende å sikre nødvendige beslutninger som er viktige for langsiktig verdiskapning og ikke minst sørge for at beslutningene tas til rett tid.
Petoro har vært en aktiv pådriver for Snorre 2040-prosjektet og bidratt til å styrke reservepotensialet for en ny stor utbyggingsløsning gjennom eget arbeid i 2015. Utfordrende lønnsomhet førte til nok en utsettelse av beslutning om videreføring til fjerde kvartal 2016 og introduksjon av et nytt konsept basert på havbunnsløsninger som alternativ til en ny Snorre C plattform. Petoro har gjort egne vurderinger av de muligheter som ligger i et nytt konsept for å sikre realisering av størst mulig verdi fra videreutviklingen på feltet. Det planlegges nå for en investeringsbeslutning i 2017 og produksjonsoppstart i 2021. Den nye løsningen muliggjør realisering av Petoros ambisjon.
Petoro har gjennom egne simuleringsstudier på Heidrun-feltet økt reservoarforståelsen i de nordre delene av feltet hvor potensialet for økt utvinning er størst. Dette arbeidet har bidratt til å redusere usikkerhet og styrke reservepotensialet for Heidrun videreutviklingsprosjekt, med planlagt konseptvalg tidlig i 2017.
Petoros innsats i 2015 mot Oseberg-feltet har vært rettet mot å forbedre dreneringsstrategien og sikre robusthet i prosjektet Oseberg videreutvikling. En ny, enkel og ubemannet brønnhodeplattform er besluttet utbygget som fase 1 av prosjektet, Oseberg Vestflanken 2. Denne innovative utbyggingsløsningen er helt i tråd med Petoros syn og vil kunne åpne nye muligheter for øvrig feltutvikling. Plan for utbygging og drift (PUD) ble levert i desember 2015 og det er planlagt produksjonsoppstart i 2018.
Petoros innsats i Johan Sverdrup har i 2015 vært knyttet til en helhetlig utvikling av feltet og å sikre robuste anskaffelsesstrategier for fase 1 av utbyggingen. PUD for fase 1 ble levert i februar 2015 med en utbyggingsløsning som, i tråd med Petoros syn, tilrettelegger for god langsiktig verdiskaping. For fremtidige faser vil utvidelse av prosesskapasitet med en ny plattform på feltsenteret gi størst langsiktig verdiskaping. Petoro har i 2015 arbeidet for å få en slik ny plattform mest mulig kostnadseffektiv og har fått gjennomslag for at den skal modnes videre frem mot DG2 beslutning høsten 2016.
Petoro har videreført egne analyser av verdipotensialet for avansert økt utvinning på Johan Sverdrup og fremmet løsninger for dette. Lisensen planlegger å gjennomføre en pilot for avansert økt utvinning etter oppstart av fase 1. Videre har Petoro vært opptatt av å etablere et robust grunnlag for strømkapasitet som sikrer nok strøm på lang sikt.
Petoro sluttførte i 2015 et omfattende arbeid knyttet til samordningen av Johan Sverdrup-feltet, og ved innlevering av PUD i februar 2015 ble en fremforhandlet samordningsavtale overlatt til myndighetene for fastsettelse av de endelige vilkårene.
OED vedtok 1. juli 2015 fordeling av Johan Sverdrup-forekomsten der SDØEs andel i feltet ble satt til 17,36 prosent.
I nordområdene har Petoro fokusert på porteføljen i Barentshavet sør med vekt på Snøhvit, Johan Castberg og Hoop-området.
For Johan Castberg-prosjektet har Petoro også i 2015 hatt fokus på å forbedre lønnsomheten og robustgjøre konseptalternativene som har vært vurdert i lisensen. Beslutning om videreføring (DG2) ble i februar 2015 utsatt til tredje kvartal 2016, og lisensen valgte i desember 2015 et produksjonsskip som utbyggingskonsept. Petoro har bidratt til at det valgte konseptet har prosesseringskapasitet som også gir mulighet for tilknytning av eventuelle tilleggsressurser i området.
Gjennom 2015 har Petoro fortsatt med å rette industriens oppmerksomhet mot behovet for økt boretakt gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner innenfor området boring og brønn. Petoro har fulgt utviklingen i boretakt på ti faste installasjoner for fem utvalgte felt over flere år og ser her dobling av antall brønner og halvering i borekostnadene for hver brønn de siste to årene. Dette skyldes en kombinasjon av økt boreeffektivitet, forenkling av brønndesign og økt tilgjengelighet av boreanlegget.
I 2015 har Petoro rettet økende oppmerksomhet mot behovet for effektivisering også innenfor utbygging, drift og vedlikehold. Petoro har arbeidet for at tiltak som iverksettes er bærekraftige både på kort og lang sikt og innebærer en reell effektivisering og ikke bare aktivitetsreduksjon. Hensikten er å øke konkurransekraften og derved sikre lønnsomhet i investeringer i modne felt og nye utbygginger. Petoro observerer at også feltkostnadene knyttet til noen viktige felt er redusert betydelig i 2015 sammenlignet med 2013-nivå. Operatørenes omstillingstiltak har også gitt store reduksjoner i driftsmodifikasjoner. Det forventes at ytterligere kostnadsreduksjoner blir mer krevende å oppnå.
Fire PUD’er med SDØE-deltakelse ble godkjent av myndighetene i 2015: Gullfaks Rimfaksdalen, Johan Sverdrup fase 1, Maria og Gullfaks Shetland/Lista. PUD for Oseberg Vestflanken 2 ble besluttet i lisensen og oversendt OED i desember.
Det har vært høy leteaktivitet på norsk sokkel også i 2015. Petoro var deltaker i 13 av de 57 letebrønnene som ble ferdigstilt i løpet av året. Det ble gjort totalt syv nye, men små funn i SDØE-porteføljen.
Det har vært en betydelig tilvekst av reserver i 2015, først og fremst som følge beslutning om utbygging av Johan Sverdrup-feltet. Samlet reservetilgang var på 520 millioner fat o.e. for SDØE-porteføljen i 2015. Det ble produsert 390 millioner fat o.e i 2015, og reserveerstatningsgraden er beregnet til 133 prosent i 2015. I 2014 var reserveerstatningsgraden 24 prosent.