Virksomhet
Hovedoppgavene til Petoro AS følger av petroleumslovens kapittel 11 og selskapets vedtekter, og defineres nærmere av Olje- og energidepartementet i årlige oppdragsbrev.
Petoros formål er på vegne av staten, for statens regning og risiko å ha ansvaret for å ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette.
Selskapet har tre hovedoppgaver:
- Ivaretakelse av statens direkte deltakerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.
- Overvåking av Equinors avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltakerandeler, i samsvar med avsetningsinstruks gitt til Equinor.
- Økonomistyring, herunder utarbeiding og oppfølging av budsjetter samt føring av regnskap og finansiell rapportering, for statens direkte deltakerandeler.
Petoros virksomhet er underlagt aksjeloven og petroleumsloven samt reglement for statlig økonomiforvaltning, herunder bevilgnings- og økonomireglementet. Olje- og energidepartementets instruks for økonomistyring av SDØE og årlige oppdragsbrev er styrende for selskapets forvaltning av SDØEs virksomhet. I tillegg er selskapets vedtekter, strategi, verdier og forretningsetiske retningslinjer, samt retningslinjer for utøvelse av selskapets samfunnsansvar, førende for virksomheten i Petoro.
Petoros strategi tar utgangspunkt i selskapets visjon og overordnede mål. Målet er å skape størst mulig verdi og oppnå høyest mulig inntekt til staten fra statens direkte eierandeler i norsk petroleumsvirksomhet (SDØE). Selskapets visjon er å være en drivkraft på norsk sokkel. Hensynet til sikkerhet og klima utgjør en viktig ramme for strategien.
Innenfor hver hovedoppgave er det definert strategiske områder og strategiske prioriteringer. Strategiske områder peker på hvilke områder som er de viktigste å påvirke for å realisere overordnede mål. Strategiske prioriteringer konkretiserer hvilke sentrale tiltak det må arbeides med for å realisere strategien.
Virkemidler for å realisere selskapets strategi tar utgangpunkt i selskapets systemer, struktur, ressurser og kompetanse. Disse virkemidlene vil være felles og på tvers av strategiene for selskapets tre hovedoppgaver:
- fremsynt og fleksibel organisasjon
- verdi- og risikobasert ressursstyring
- prosjektrettet dybdeinnsats
Petoros kjerneverdier er inkludert i strategien.
Strategi for Ivaretakelse av deltakerandeler tar utgangspunkt i at porteføljens konkurransekraft er avgjørende for både verdiskaping og verdisikring. I porteføljen er det de modne feltene som har størst verdipotensial og brønner er identifisert som det viktigste området for å øke inntektene fremover.
Strategiske prioriteringer er valgt basert på størst verdipotensial og Petoros påvirkningsmulighet. På tvers av porteføljen er det pekt ut følgende prioriteringer: Brønnmodning og boreeffektivitet, Optimalisere utvinningsstrategien, Feltutvikling og videreutvikling samt Effektiv drift. Videre er det valgt å særlig vektlegge de mulighetene digitalisering gir innenfor disse fire områdene.
Petoro anerkjenner at klimautfordringer gjør det nødvendig å begrense menneskeskapt påvirkning av klimasystemet. Selskapet vil bidra til at olje- og gassindustrien på norsk sokkel er ledende i å møte klimautfordringene. Klima er en integrert del av Petoros virksomhetsstyring.
Petoro er rettighetshaver for statens portefølje på norsk sokkel med samme rettigheter og plikter som øvrige rettighetshavere. SDØE-porteføljens bredde gir Petoro oversikt og innsikt til å være en drivkraft på norsk sokkel. Gjennom en fokusert oppfølging understøttet av faglig dybdeinnsats arbeider Petoro med å forsterke mulighetene for verdiskaping med vekt på langsiktig forretningsutvikling. Med utgangspunkt i selskapets kapasitet og nødvendig innsats for ivaretagelse av rettighetshaverrollen har Petoro en differensiert oppfølging av aktivitetene i feltene/ lisensene. Petoro er opptatt av god virksomhetsstyring i interessentskapene og samarbeider med operatørene og partnerne om videreutvikling av gode målstyringsprosesser i utvalgte lisenser.
Det er, i samsvar med avtaleverket for petroleumsvirksomhet taushetsplikt for den forretningsinformasjonen selskapet mottar. Selskapet har intern instruks for behandling av innsideinformasjon som mottas i Petoro. Instruksen gjelder for Petoros styre, ansatte, selskapets revisor, rådgivere eller andre knyttet til Petoro som mottar informasjon som ikke er offentlig kjent og/eller der det uttrykkelig opplyses at informasjonen er ”innsideinformasjon” i henhold til Lov om verdipapirhandel. Informasjon som kan være børssensitiv, skal behandles som “innsideinformasjon”.
Petoro har i samsvar med nye regler for personvern (GDPR) etablert personvernerklæring i sitt styringssystem i 2018 og kommunisert dette.
Det er etablert et eget system for godkjenning av ansattes eksterne styreverv. Ansatte skal påse at det ikke gjennom eie av aksjer oppstår konflikt mellom egne interesser og forvaltningen av statens andeler eller Petoro AS sine interesser. Ledende ansatte (administrerende direktør og ansatte som rapporterer direkte til administrerende direktør) tillates ikke å ha aksjer i rettighetshaverselskaper.
Petoro avlegger særskilt regnskap for SDØE-porteføljens transaksjoner som inngår i statsregnskapet. Kontantstrømmer som genereres fra porteføljen, overføres til statens egne konti i Norges Bank.